Varekurv

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL



 
3-7 hverdage

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

       

DIBS - Payments made easy

Broderiskole

Til dig der aldrig har broderet før, er den bedste måde at lære at brodere at bede nogen som kan brodere om hjælp. Se på når han eller hun broderer og hav gerne nogen ved din side, som du kan spørge, hvis du støder på problemer eller har spørgsmål.

Alle broderier og håndarbejder du køber hos Ateljé Margaretha indeholder mønster med tydelige instruktioner og hvilke sting der skal anvendes. Derudover kan du i produktteksten få informationer om på hvilket stof broderiet broderes på. og hvor groft det er. Det mest anvendte sting i vores produkter er i korssting efter tællemønster på aida.

Tip! Start med nogle mindre broderier på groft stof (få tråde/kvadr./cm) inden du går i gang med de store broderier på finere stof (mange tråde/kvadr./cm).

Start med at brodere

Kontroller indholdet af pakken inden du begynder, se om alt er med og om stoffets str. og grovhed stemmer. Læs altid mønstret igennem inden du begynder at brodere, så du ved i hvilken rækkefølge du skal brodere.

Når man begynder på et broderi med korssting, anbefaler vi, at man starter fra midten for at være sikker på, at motivet er centreret på stoffet, og at der er stof nok til alle sider.

Obs! Kontroller at der ikke står noget andet på mønstret. På mønstret er der markeringer for hvor midten er. Find midten ved at folde stoffet i begge retninger. Marker midten, begynd at brodere her. Midten af stoffet svarer til midten på mønstret, som kan findes ved at følge pilene i kanterne. Man kan også tælle antallet af kvadr. (aida) og på den måde finde midten. Når det drejer sig om lærred, er det nemmest at folde stoffet for at finde midten. 

Sortér og del garnet

Hvis garnet ikke er sorteret, starter du med at sortere garnerne farvevis eller pr. bundt. Hvert symbol på mønstret svarer til en farve. Par garnerne med tallene og symbolerne i en garnorganisator, så du ved, hvilken farve du skal brodere.

 

Ofte skal garnet deles. Moulinégarn består af seks deltråde. Afhængig af hvor fint stoffet er, skal du anvende forskellige antal deltråde. I mønstret er der angivet, hvor mange du skal bruge. Broderer du med moulinégarn, skal du for det meste dele garnet. Ofte broderer man kun med hel tråd, når det er bomuldsgarn eller perlegarn etc., og da er det ofte på groft stof. Garnet bør ikke være længere end 30-40 cm, når du broderer, dette er for at undgå knuder og at garnet flosser.

Det kan være godt at farveteste garnet inden du begynder at brodere. Visse garner kan indeholde overskudsfarve (ofte stærke og mørke farver). Det er ikke fejl ved garnet, men vil man, kan man skylle evt. overskudsfarve ud for at undgå, at de smitter af på stoffet eller indtil liggende sting. Tag nogle mørke farver, f.eks. rød og sort og gnid dem mod et hvidt stykke stof. Farver garnet af indeholder det overskudsfarve, du kan skylle garnet under lunkent vand, indtil vandet ikke længere er farvet. Læg derefter garnet plan for at tørre. Vær sikker på at garnet er helt tørt inden det anvendes.

Start med at brodere

Kanterne på stoffet kan trævle. For at undgå det kan man sy med kastesting hele vejen rundt med sytråd. Hvid man har symaskine kan man sy en zig-zag kant rundt. Andre alternativer er at anvende lim der forhindrer at stoffet trævler eller man kan tape kanterne.

Hvert sting har et symbol på mønstret (stramaj/påtrykt broderi – hvert sting har et symbol, ciffer eller et ”mønster” på mønstret).

Ved det første sting stikker du nålen i stoffet et stykke til venstre ovenfor, der hvor du skal begynde at brodere, og lader et stykke af garnenden sidde på retsiden. Fæstn den senere, når du har broderet færdig med denne tråd, ved at trække tråden gennem nogle sting på broderiets bagside. Undgå at lave knuder, så vil det færdige broderi ikke blive jævnt.

Husk at korssting skal broderes lette og jævne. Hvis du trækker tråden for hårdt, vil sting og stof se ujævnt ud. Brodér først alle korssting og derefter alle stikkesting m.m.

Begynd og slut altid hver ny tråd ved at fæstne den i sting på bagsiden. Husk fæstn ikke mørke tråde i lyse sting det kan blive synligt på forsiden. Vær opmærksom på at alle korsting broderes i samme retning på hele broderiet.

Det letter ofte at markere det allerede broderede med en farvepen.

Se de forskellige sting her »

Når broderiet er klart

Det kan ske at man må vaske et broderi når det er klart, på vores broderier er der en vaskeanvisning. Følg altid denne.

Det færdig broderi presses med strygejern på bagsiden. Duge og løbere etc. skal også sømmes. Hvis du har broderet et billede skal det rammes ind. På mange af vores broderier anbefaler vi en passende ramme på produktsiden, men du kan naturligvis vælge en anden. Husk bare at motivet skal have plads i rammen også sammen med et evt. passepartout. Det er heller ikke godt at vælge for stor en ramme (da når stoffet ikke ud til kanterne) eller det kan ikke fæstnes bagpå.

Se vores rammer her »

Vigtigt at tænke på

Stramaj - Begynd med at brodere de små felter så de ikke forsvinder i de store felter, når disse broderes senere. Også lige linjer broderes først, så de virkelig bliver lige.

Babytæppe - Trykket på tæppet forsvinder i vask, så vær sikker på at alt er broderet inden du vasker tæppet!

Påtrykt - På visse påtrykte broderier skal det resterende tryk være ubroderet.

Fødselsbilleder - Visse broderier indeholder både blåt og rosa i pakken, husk at brodere med rigtig farve, brug farvefotoet til hjælp.

Tip & tricks

 

Rene hænder giver et rent broderi!

Hvis garnet snor sig, lad nålen hænge løst ned mod gulvet og lad den selv sno sig op.

Brodér altid alle korssting i samme retning.

Sting op mod hinanden skal berøre hinanden, altså broderer man dem i samme hul.

Husk: farvefotoet er et godt referencebillede.

Hvis arbejdet indeholder perlegarn eller metallicgarn, er det nemmest at brodere med kortere tråde af disse garner, disse skal ikke deles.

Følger man instruktionerne er det rigeligt med garn med.

Gode hjælpemidler

Saksen skal altid vare skarp og bare anvendes til at klippe stof og garn med. Find din nye favoritsaks her »

Hav en nålepude eller nåleorganisator ved hånden så du ikke mister nogle nåle. Se vores modeller her »

En nåletræder kan lette trædningen, hvis du synes det er svært at træde nålen, du finder de forskellige variationer her »

Får du ondt i fingrene når du broderer kan et fingerbøl være godt. Vi har flere forskellige modeller »

Vil du have dit broderi med eller opbevare det er det godt med en håndarbejdstaske, se vores tasker her »

Hav godt lys når du broderer, det bedste er at brodere i dagslys. Vi har flere forskellige lamper, der kan give dig et godt lys, se dem her »

Syrammen holder stoffet spændt, og du skåner dine hænder, og der er ikke så meget stof at holde på. Desuden bliver resultatet jævnere, da stoffet altid er ens spændt. Husk at fjerne syrammen, når du ikke broderer. Det kan efterlade permanente tryk. Se vores syrammer her »

En garnorganisator hjælper dig med at holde styr på garn og nåle. Se vores garnorganisator her »